Czy mąka traci ważność?

Mąka jest podstawowym produktem spożywczym, z którego wytwarza się długą listę produktów, począwszy od niezbędnego chleba, a skończywszy na wielu przetworach, od makaronów po ciastka, w których jest używana jako główny składnik. Jest to żywność długotrwała, którą można przechowywać przez tygodnie lub miesiące w spiżarni.

Typ mąki i sposób jej przechowywania są ważnymi czynnikami w określaniu jej optymalnego okresu spożycia i są istotne, jeśli chodzi o odpowiedź na to pytanie, które zapewne w pewnym momencie sobie zadałeś. Czy mąka traci ważność?

Czy mąka traci ważność?

Zasadniczo mąki mają długi okres możliwego wykorzystania, ponieważ w większości przypadków data przydatności do spożycia wynosi trzy miesiące, a nawet dłużej, od momentu zapakowania.

Paczka mąki, otwarta lub nie, która została pozostawiona na półce w spiżarni, nie jest zdarzeniem wyjątkowym. W tej sytuacji nie trzeba jej od razu wyrzucać, bo prawdopodobnie można ją jeszcze wykorzystać.

Mąka, o ile została odpowiednio zakonserwowana, może być używana nawet wtedy, gdy upłynęło zaledwie kilka miesięcy od daty przydatności do spożycia. Logicznie rzecz biorąc, jeśli minęło więcej niż rok lub dwa, lepiej jest ją wyrzucić, ponieważ nawet jeśli nie jest zepsuta, nie będzie w optymalnych warunkach. Należy ponadto pamiętać, że mąki razowe są mniej trwałe niż białe, a mąki pochodzące z roślin strączkowych mogą być dłużej przechowywane w dobrym stanie. Mąki strączkowe są polecane przez ekspertów od dietetyki, ponieważ mają więcej białka. Jeśli chcesz zadbać o swoją figurę koniecznie zajrzyj na https://schudniemy.pl, gdzie znajdziesz więcej zamienników klasycznych prduktów.

Mąka „przeterminowana” może być używana, ale przed jej użyciem należy sprawdzić jej ogólny stan. Jeśli mąka się zepsuła, to prawdopodobnie:

  • Jest nienormalnie zbita, może dlatego, że zebrała trochę wilgoci.
  • Zapach, jaki wydziela, również przypomina zjełczałą oliwę, co jest dobrą wskazówką, że mąka nie jest w dobrym stanie do spożycia.
  • Jeśli wykazuje zmiany w swoim normalnym kolorze lub zawiera jakiegoś rodzaju owadów, nie będzie innego wyboru, niż wyrzucenie mąki

Jak prawidłowo przechowywać mąkę?

Utrzymanie mąki w idealnym stanie na dłużej jest proste dzięki zastosowaniu się do szeregu wskazówek. Mąka pszenna może służyć ponad rok lub półtora roku, o ile przechowuje się ją w odpowiednich warunkach, co pozwala na zachowanie jej cech i właściwości.

Najlepiej, aby nieotwarte opakowania były przechowywane w czystym, suchym miejscu, np. na półce w spiżarni lub szafce. Należy je chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, a także przed wilgocią (w tym oparami, które mogą wydobywać się z kuchni podczas gotowania).

Po otwarciu oryginalnego opakowania ważne jest, aby przechowywać mąkę w szczelnym pojemniku, aby zachować jej niezmienne warunki i zapobiec wchłanianiu zapachów lub zaatakowaniu przez szkodniki.