Bitki w sosie pomidorowym

Potrawy mięsne to świetny sposób, gdy chcemy przygotować pożywny i szybki obiad dla całej rodziny. Przyrządzając główne dania regularnie, łatwo jednak popaść w rutynę. Warto wówczas skorzystać z nowych, inspirujących przepisów kulinarnych, ale też modyfikować te już dobrze przez nas poznane. Do najczęściej wykorzystywanych w naszej kuchni mięs należą mięso wieprzowe i wykorzystywany pod różną postacią drób.

Dzisiaj poświęcimy uwagę karkówce wieprzowej, która – odpowiednio przyrządzona – smakuje znakomicie. Można z niej wykonać przepyszne bitki, które świetnie komponują się z dodatkiem sosu, na przykład pieczeniowego, grzybowego lub właśnie pomidorowego. Przepis na bitki jest bardzo prosty i wymaga użycia tylko kilku składników.

Efekt smakowy, który uzyskamy, jest natomiast zaskakująco pyszny. Warto też uzupełnić gotowe danie o ulubione dodatki i pyszny posiłek już mamy przygotowany.

Składniki

Do przyrządzenia tego dania będziemy potrzebować takich składników jak: 600 g karkówki wieprzowej, 700 ml wody, dwie łyżki mąki, dwie cebule, pomidor, łyżeczka cukru oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego.

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania mięsa: kroimy je wzdłuż na połówki, następnie kroimy na steki o dwucentymetrowej grubości i rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię. Obsmażamy z każdej strony, aż mięso nabierze złotego koloru.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przez dłuższą chwilę smażymy razem.

Do garnka wlewamy wrzącą wodę, mieszamy, po czym wkładamy obsmażone wcześniej bitki. Dusimy na małym ogniu aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Do sosu pomidorowego dodajemy łyżeczkę cukru. Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu na chwilę przed końcem duszenia. Gotowe danie podajemy z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami i zestawem ulubionych surówek. Smacznego!