Gotowe w 30 minut – chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to idealny przepis na letnie upały, kiedy szukamy pomysłów na lekkie dania, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu i nie będzie wymagało nadmiernego stania przy gorącej kuchni. Odświeżający i delikatny chłodnik o lekko miętowym posmaku z pewnością na stałe zagości na Twoim stole w trakcie letnich dni. Podany przepis pozwala na przygotowanie czterech porcji.

Składniki na chłodnik ogórkowy

  • duży zielony ogórek szklarniowy
  • 4 bujne gałązki mięty
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków mięty do dekoracji
  • kilka kostek lodu do podania

Przed rozpoczęciem przyrządzania chłodnika warto wstawić do lodówki cztery głębokie talerze.

Przygotowanie chłodnika ogórkowego

Ogórka dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startego ogórka wrzucamy do średniej miski. Gałązki mięty dokładnie opłukujemy i osuszamy. Obrywamy wszystkie listki i drobno je siekamy. Wrzucamy miętę do miski z ogórkiem i dodajemy jogurt, śmietanę i ocet. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy talerze z lodówki i rozlewamy chłodnik i przystrajamy go miętą. Bezpośrednio przed podaniem wrzucamy po kilka kostek lodu do każdej porcji.

Ciekawostki

Jeżeli preferujemy bardziej wyraziste smaki, warto użyć kwaśnej śmietany i pieprzu cayenne. Danie można z łatwością przekształcić w bardziej wytrawne i wyrafinowane, wystarczy do każdego z talerzy dodać po kilka świeżych, obranych krewetek. Chłodnik ogórkowy jest potrawą bogatą w wapń i nasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, B i E.

1 thought on “Gotowe w 30 minut – chłodnik ogórkowy

  1. Świetny przepis, kiedy nie ma czasu na przygotowanie innego posiłku.

Comments are closed.