Jak zrobić ciastko Milky Way?

Wszyscy uwielbiają pyszne desery. Te przygotowywane w domu są nie tylko słodkie i smaczne, ale również zdrowe ponieważ do ich przygotowania wykorzystujemy tylko najlepsze składniki najwyższej jakości. Domowy deser ucieszy szczególnie dzieci, które najbardziej przepadają za łakociami. Ciasto przypominające swoim smakiem uwielbiany przez dzieci batonik lub mleczną kanapkę sprawdzi się zawsze: zarówno na deser, drugie śniadanie lub w przerwie między posiłkami.

Składniki do ciasta Milky Way

Do przygotowania ciasta (biszkoptu) wykorzystamy: sześć jajek, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie i pół łyżki kakao.
Do przygotowania masy mlecznej będą nam potrzebne: pół szklanki mleka, pół szklanki cukru, 250 g margaryny, dwie torebki cukru wanilinowego, dwie szklanki mleka w proszku.
Polewa natomiast będzie się składać z dwóch składników: 100 g czekolady mlecznej i czterech łyżek mleka.

Wykonanie ciasta Milky Way

Przygotowanie ciasta Milky Way zaczynamy od biszkoptu: w tym celu białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, wsypujemy cukier i cały czas ubijając, dodajemy żółtka. Po chwili wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy albo miksujemy na najniższych obrotach. Powstałe w ten sposób ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z formy i delikatnie odwracamy, uważając żeby nie opadł. Studzimy i dzielimy na dwie części.

Druga część przepisu to przygotowanie mlecznej masy: do mleka wsypujemy oba cukry i całość zagotowujemy, a następnie studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy wystudzone mleko z cukrem a potem mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masą przekładamy biszkopt.
Na koniec przygotowujemy polewę: połamaną w kawałki czekoladę wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!