Przepis na pyszne i zaskakujące danie obiadowe

Łosoś w papilotach to ekskluzywne, a zarazem bardzo zdrowe i proste danie obiadowe. Delikatna, ziołowa ryba z warzywami zrobi wrażenie na Twoich gościach. 

En papillote to klasyczna, francuska metoda pieczenia łososia zawiniętego w pergamin. Oznacza to, że każdą porcję łososia wraz z dodatkami zawijamy w małą torebkę z papieru pergaminowego i w takiej formie pieczemy. Wszystkie soki uwalniane przez rybę, cytrusy, warzywa i zioła przenikają się w czasie obróbki termicznej, nasycając łososia mocnym aromatem.

Składniki potrzebne do przygotowania łososia w papilotach

  • 4 dzwonka łososia
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plastry
  • 2 cytryn, również pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pergamin

Sposób wykonania łososia jest bardzo prosty 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
  2. Z pergaminu wytnij 4 spore prostokąty
  3. Do każdego pergaminu nałóż 1/4 cukinii, 1/4 kopru, 1 kawałek łososia, posyp 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki koperku i obłóż rybę plastrami cytryny. Skrop każdego łososia 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
  4. Złóż i zawiń pergamin tak, aby zamknąć rybę i warzywa w środku.
  5. Umieść saszetki na blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. Danie to, jest wręcz ekspresowe w przygotowaniu.

Upieczoną rybę podawaj z pieczywem, grzankami czosnkowymi lub rozetami z ziemniaków. Sposób na rybę w papilotach, doskonale sprawdza się również w przypadku różnych rodzajów ryb takich, jak dorsz czy halibut. Warto wypróbować ten lekki, letni przepis na szybki, smaczny i bardzo zdrowy obiad.

Więcej interesujących przepisów na pożywne i smaczne dania, znajdziesz w serwisie https://www.pikantna.pl/.