Przepis na pyszne i zaskakujące danie obiadowe
Łosoś w papilotach to ekskluzywne, a zarazem bardzo zdrowe i proste danie obiadowe. Delikatna, ziołowa ryba z warzywami zrobi wrażenie na Twoich gościach.
En papillote to klasyczna, francuska metoda pieczenia łososia zawiniętego w pergamin. Oznacza to, że każdą porcję łososia wraz z dodatkami zawijamy w małą torebkę z papieru pergaminowego i w takiej formie pieczemy. Wszystkie soki uwalniane przez rybę, cytrusy, warzywa i zioła przenikają się w czasie obróbki termicznej, nasycając łososia mocnym aromatem.
Składniki potrzebne do przygotowania łososia w papilotach
- 4 dzwonka łososia
- 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plastry
- 2 cytryn, również pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- pergamin
Sposób wykonania łososia jest bardzo prosty
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
- Z pergaminu wytnij 4 spore prostokąty
- Do każdego pergaminu nałóż 1/4 cukinii, 1/4 kopru, 1 kawałek łososia, posyp 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki koperku i obłóż rybę plastrami cytryny. Skrop każdego łososia 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
- Złóż i zawiń pergamin tak, aby zamknąć rybę i warzywa w środku.
- Umieść saszetki na blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. Danie to, jest wręcz ekspresowe w przygotowaniu.
Upieczoną rybę podawaj z pieczywem, grzankami czosnkowymi lub rozetami z ziemniaków. Sposób na rybę w papilotach, doskonale sprawdza się również w przypadku różnych rodzajów ryb takich, jak dorsz czy halibut. Warto wypróbować ten lekki, letni przepis na szybki, smaczny i bardzo zdrowy obiad.
Więcej interesujących przepisów na pożywne i smaczne dania, znajdziesz w serwisie https://www.pikantna.pl/.