Przepisy na 2 szybkie dania świetne na kolację (i nie tylko)
Kolacja to drugi najważniejszy posiłek dnia, w końcu po nim przez następne długie godziny nie będziemy jeść, jedynie błogo spać.
Co więc zjeść, kiedy jest już późno, trzeba szybko położyć się spać i nie ma czasu na przygotowanie czegoś zaawansowanego. Niestety, zawsze należy pamiętać o liczbie potrzebnych kalorii. Oto przykłady dań, jakie możemy w niewielkim czasie przygotować na kolację.
Pasta jajeczna
Składniki:
- 3-5 jajek
- 0,5 cebuli
- szczypior
- majonez/keczup (mogą być oba)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 5-6 minut, w czasie gotowana obieramy naszą cebulę i kroimy w drobną kostkę, wraz ze szczypiorem. Po ugotowaniu jajek czekamy na ich ostygnięcie (warto wrzucić je do zimnej wody, aby przyspieszyć proces), a następnie wrzucamy jajka cebulę oraz szczypior do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz 1.5 łyżeczki majonezu, 0,5 łyżeczki keczupu i wszystko rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną pastę nakładamy na chleb bądź bułkę.
Tutaj interesujący tekst o zdrowym odżywianiu z serwisu raczej.pl – jak zadbać o zdrowie gdy doba jest zbyt krótka?
Jajochlebki
Jeżeli komuś zostało trochę pieczywa ze śniadania, możemy je wykorzystać, robiąc popularne „jajochlebki”, znane też jako tosty francuskie, albo chleb w jajku.
Składniki:
- Chleb bądź bułka (może być z poprzedniego dnia)
- jajko 1-2 sztuka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy do miseczki oraz je roztrzepujemy (solimy i pieprzymy wedle uznania). Na patelnie wrzucamy troszkę masła lub oleju i czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie maczamy kromki chleba bądź bułki w jajku i wrzucamy na patelnie. Smażyć należy nie długo, bo jajko może się szybko spalić, musimy pilnować więc aby lekko się zarumieniło z dwóch stron.