Przepisy na 2 szybkie dania świetne na kolację (i nie tylko)

Kolacja to drugi najważniejszy posiłek dnia, w końcu po nim przez następne długie godziny nie będziemy jeść, jedynie błogo spać.

Co więc zjeść, kiedy jest już późno, trzeba szybko położyć się spać i nie ma czasu na przygotowanie czegoś zaawansowanego. Niestety, zawsze należy pamiętać o liczbie potrzebnych kalorii. Oto przykłady dań, jakie możemy w niewielkim czasie przygotować na kolację.

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 3-5 jajek
  • 0,5 cebuli
  • szczypior
  • majonez/keczup (mogą być oba)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 5-6 minut, w czasie gotowana obieramy naszą cebulę i kroimy w drobną kostkę, wraz ze szczypiorem. Po ugotowaniu jajek czekamy na ich ostygnięcie (warto wrzucić je do zimnej wody, aby przyspieszyć proces), a następnie wrzucamy jajka cebulę oraz szczypior do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz 1.5 łyżeczki majonezu, 0,5 łyżeczki keczupu i wszystko rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną pastę nakładamy na chleb bądź bułkę.

Tutaj interesujący tekst o zdrowym odżywianiu z serwisu raczej.pl – jak zadbać o zdrowie gdy doba jest zbyt krótka?

Jajochlebki

Jeżeli komuś zostało trochę pieczywa ze śniadania, możemy je wykorzystać, robiąc popularne „jajochlebki”, znane też jako tosty francuskie, albo chleb w jajku.

Składniki:

  • Chleb bądź bułka (może być z poprzedniego dnia)
  • jajko 1-2 sztuka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka rozbijamy do miseczki oraz je roztrzepujemy (solimy i pieprzymy wedle uznania). Na patelnie wrzucamy troszkę masła lub oleju i czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie maczamy kromki chleba bądź bułki w jajku i wrzucamy na patelnie. Smażyć należy nie długo, bo jajko może się szybko spalić, musimy pilnować więc aby lekko się zarumieniło z dwóch stron.