Właściwości zdrowotne nasion chia

1. Zdrowe tłuszcze

Unikalną cechą nasion chia jest wysoka zawartość oleju oraz fakt, że są one najbogatszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (mają około trzy do dziesięciu razy większe stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych niż większość ziaren) i omega-6.

Te kwasy tłuszczowe są uważane za niezbędne, ponieważ nie mogą być syntetyzowane przez nasz organizm, więc jedynym sposobem ich pozyskania jest dieta. Są to oleje, których organizm potrzebuje, aby pomóc zarówno w emulgowaniu, jak i wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).

Są one ważne dla pracy ważnych narządów i ułatwiają transport tlenu przez układ krwionośny do komórek, tkanek i narządów. Pomagają również utrzymać smarowanie komórek i łączą się z białkiem i cholesterolem, tworząc żywe błony, utrzymujące komórki. Są one niezbędne dla prawidłowej aktywności gruczołów, zwłaszcza tarczycy i nadnerczy. Są one również związane z prawidłowym funkcjonowaniem układu rozrodczego.

2. Właściwości antyoksydacyjne

Nasiona chia mają sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, w tym kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy, mirycetynę, kwercetynę i kaemferol.

Związki te mają liczne właściwości, m.in. przeciwzapalne, antymutagenne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe (rak płuc i żołądka), a także pomagają w chorobie niedokrwiennej serca.

3. Dobre źródło białka

Nasiona chia mają około 23% białka. Można go uznać za kompletne źródło białka, ponieważ ma niezwykły profil z prawie wszystkimi niezbędnymi aminokwasami i dobrą zawartością lizyny, aminokwasu, który jest ograniczony w innych zbożach. Dzięki temu nasiona chia są bardzo dobrym pokarmem, który mogą spożywać wegetarianie. Proponujemy przepis na pyszny deser z nasionami chia. Sprawdź!

4. Nieobecność glutenu

Nasiona te nie zawierają glutenu, co sprawia, że mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię.

5. Bardzo bogate w błonnik

Obecnie pracownicy służby zdrowia zalecają dorosłym spożywanie od 25 do 30 gramów błonnika dziennie, a ponieważ nasiona chia dostarczają 27,6 gramów na 100 gramów nasion, możemy powiedzieć, że pokrywają 100% tych oczekiwań.

Błonnik ma zdolność do zwiększania objętości bolusa kałowego. Wynika to przede wszystkim z jego zdolności do pochłaniania znacznej ilości wody. W rezultacie kał, końcowy produkt trawienia, staje się bardziej objętościowy i miękki, ponieważ jest bardziej uwodniony. W konsekwencji ta cecha błonnika stymuluje tranzyt jelitowy, co skraca czas spędzany w przewodzie pokarmowym, a jednocześnie pomaga regulować wypróżnienia, zapobiegając zaparciom, zapaleniu uchyłków i rakowi jelita grubego.