Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasta to nie tylko sposób na niedzielny deser po obiedzie czy też nagrodzenie siebie po ciężkim dniu, to również sposób na stworzenie czegoś ładnego. Jednak często przepisy na ciasta (https://delektujemy.pl/) uwzględniają jedynie najbardziej znane i najczęściej potrzebne do przygotowania wypieków produkty. Nie oznacza to wszak, że na przykład ciasta czekoladowe będą nudne! Wystarczy użyć na przykład serka mascarpone, by zamienić je w efektowny i smaczny deser.
Kakao i smaczny serek mascarpone
Najbardziej znanym wykorzystaniem serka mascarpone zdaje się być jego użycie przy tworzeniu tiramisu, włoskiego deseru, jednak produkt ten sprawdza się również w przypadku ciast — przez swoją konsystencję łatwo łączy się w krem wraz ze śmietaną kremówką. Dlaczego warto połączyć go również z kakao? Gdyż podkreśli jego smak, jak też nada całości pewnej delikatności. Taki wypiek z łatwością można podać na stół jako tort i tym samym zachwycić gości.
Składniki:
Ciasto czekoladowe
— 240 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
— 160 g cukru
— 160 g oleju
— 125 ml wody
— 3 łyżki ciemnego kakao
— 5 dużych lub 6 małych jajek
— 1 łyżeczka proszku do pieczenia
— 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem z mascarpone
— 500 g serka mascarpone
— 400 g śmietany kremówki 30%
— 1 mała saszetka cukru wanilinowego
— 100 g cukru pudru
— 2 saszetki śmietan fix
Polewa czekoladowa
— 100 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
— 50 g mlecznej czekolady
— 100 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie
Serek i śmietana kremówka powinny być schłodzone, pozostałe składniki w temperaturze pokojowej.
Do rondelka wlać olej i pół szklanki wody. Wsypać trzy łyżki kakao oraz cukier. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika przez kilka minut, cały czas mieszając masę. Cukier powinien się rozpuścić. Po zagotowaniu rondelek odstawić na bok do całkowitego ostudzenia.
Kiedy czekoladowy płyn będzie przestudzony, należy ubić jajka z cukrem na puch. Do naczynia wsypać cukier, wbić jajka i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści. Gdy powstanie puszysta masa, wlać do niej zawartość rondelka, po czym delikatnie wymieszać obie masy.
Następnie dodać 240 g przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wymieszać do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 24 × 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni z opcją góra/dół, piec przez 60 minut.
Ciasto przestudzić, przekroić na dwa blaty.
Wszystkie składniki na krem umieścić w dużym i wysokim naczyniu. Całość ubijać mikserem, zaczynając od małych obrotów, a następnie przechodząc do większych. Gotowy krem wyłożyć na dolny blat, wyrównać. Na warstwę kremu ostrożnie wyłożyć górny blat.
Polewa: do rondelka wlać śmietankę, zagotować ją i zdjąć z ognia. Dodać do niej pokrojoną czekoladę gorzką i mleczną, powoli wymieszać składniki do rozpuszczenia czekolad i połączenia się całości. By zachować polewę gęstą, należy wylać ją na ciasto, kiedy jest jeszcze lekko ciepła. Po wylaniu polewy ciasto należy odłożyć do lodówki na dwie godziny — tak schłodzone ciasto będzie się ładnie kroić na kawałki.