Kuchnia polska tradycyjna – zupa z leszcza z zieleniną

Przepyszna zupa z leszcza z zieleniną w tradycyjnym polskim wydajnie.

Składniki

  • 1, 5 kg leszcza;
  • Pół szklanki drobno posiekanych liści pokrzywy;
  • Pół szklanki drobno posiekanych liści szczawiu;
  • 2 łyżki posiekanych listków stokrotek;
  • 2 łyżki posiekanych listków szpinaku;
  • 2 łyżki posiekanego koperku (do zdobienia dania już na talerzu);
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (do zdobienia dania już na talerzu);
  • ¼ łyżeczki szafranu;
  • Duża cytryna;
  • 2 liście laurowe;
  • 3 łyżki twarożku;
  • Szklanka jogurtu naturalnego;
  • Łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego;
  • Łyżka masła;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przepis

  1. Rybę umyj i spraw a następnie natrzyj dokładnie solą. Owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Wyszoruj cytrynę i sparz ją wrzątkiem a następnie osusz. Pokrój w plasterki i oczywiście usuń pestki.
  3. Zagotuj 1, 5 litra wody z szafranem, liśćmi laurowymi. Po kilku minutach gotowania wody, dodaj pokrojoną cytrynę oraz szczyptę sól. Gotuj całość przez następne 5 minut. Następnie zmniejsz ogień, wrzuć rybę i tak gotuj przez około 25 minut.
  4. Miękką rybę wyjmij z garnka. Kiedy ryba przestygnie, usuń z niej ości i pokrój na kawałki.
  5. W rondlu roztop masło. Wrzuć na roztopione masło posiekaną zieleninę. Skrop ją sokiem z cytryny i duś przez kilka minut.
  6. Połącz zieleninę z przecedzonym wywarem z ryby. Przegotuj przez około 5 minut.
  7. Utrzyj jogurt z twarożkiem i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj do zupy pokrojoną rybę i całość podgrzej (nie gotuj).
  9. Przed samym podaniem posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.